Unik 12-dagars vildmarksresa Mellansverige

Mellansverige – och framförallt Västmanland, Dalarna och Gästrikland – är ett paradis för naturälskare. Regionen är inte särskilt utvecklad vad gäller turismen, vilket gör den till den perfekta platsen för att koppla av och bli ett med naturen. Du tillbringar 12 dagar i Europas tätaste vildmark med en mängd vilda djur såsom brunbjörnar, älgar, vargar, bävrar, lodjur och en hel massa fågelarter. Fokus för resan är att lära sig mycket om vilda djur och observera dessa, medan du bor i några små och charmiga B&B’s.

Resans höjdpunkter:

  • Besök en 500 år gammal silvergruva
  • Utforska Europas mest orörda vildmark till fots
  • Bo på Sveriges mest primitiva vandrarhem
  • Möt älgen, skogens konung
  • Bo en natt i ett björngömsle
  • Tälta i ett vargrevir

Rutt 12-dagars vildmarksresa i Mellansverige:

Dag 1 – 4: Ramnäs
Dag 5 – 6: Skinnskatteberg
Dag 7: Korsån
Dag 8: Järbo
Dag 9: Färna
Dag 10 – 11: Skinnskatteberg

Dag 1: Du åker på egen hand till det första B&B:t mitt i skogen. Här förfogar du över en egen lägenhet som ligger på en fårgård mitt i ett vargrevir. Jag möter dig vid ankomst och berättar om allt som kan upplevas i denna region. Du får även detaljerade kartor och informationsbroschyrer om vandringsleder som du kan använda under din vistelse. Resten av dagen får du njuta av din första semesterdag.

Dag 2: Idag ska vi på utflykt tillsammans. På förmiddagen besöker vi en 500 år gammal silvergruva, där vi även äter lunch. Efter lunchen går vi på vandring genom ett av Västmanlands vackraste naturreservat. Halvvägs tar vi en välförtjänt fikapaus.

Dag 3: Denna dag får ni planera efter eget huvud: ett besök i den medeltida staden Arboga, Sveriges första actionbad Kokpunten, cider- och mustprovning i Köping eller någon av de många andra sevärdheterna i regionen.

Dag 4: På din fjärde semesterdag har du tillgång till en kanot i 6 timmar. Du får med lunch, mellanmål och detaljerade kartor. Om du inte vill paddla ensam finns möjlighet att åka på kanottur tillsammans med en guide som berättar allt om bävrar och deras habitat. Denna aktivitet tar ca 4 timmar. Du har en bättre chans att skåda vilda djur från vattnet eftersom du förflyttar dig tystare i kanot än till fots.

Dag 5: Utcheckning från ditt boende senast kl 10. Kl 14 åker du till en unik plats. Du ska bo på Sveriges mest primitiva vandrarhem i två nätter. Här upplever du ett oförglömligt äventyr i Skinnskattebergs skogar. Du tillbringar natten i en charmig kolarkoja. Och det är precis som det låter; här finns ingen el eller rinnande vatten. Föreställ dig att somna vid en sprakande brasa och vakna till fantastisk fågelsång. Vildmarkens tystnad omsluter dig. Du kan hugga din egen ved och njuta av blåbär du själv har plockat. Andra möjliga aktiviteter här är ett besök i den flytande bastun eller en kanottur.

På kvällen står en spännande aktivitet på programmet – sökandet efter skogens konung, älgen. Först vandrar du genom urskogen, medan guiden berättar allt om dessa imponerande djur och deras habitat. Efter vandringen serveras en utomhusmiddag vid lägerelden och senare på kvällen åker gruppen på älgskådning i minibuss. Denna utflykt tar ca 5 timmar. Du kommer tillbaka till boendet sent på kvällen.

Dag 6: Idag väljer du själv vad du vill göra. Hugga ved till brasan eller plocka blåbär direkt från kojans tak. Var närvarande i tystnaden och naturen istället för att surfa på nätet. Du kanske vill njuta i den flytande bastun, hyra roddbåt eller kanot, eller koppla av i den vedeldade badtunnan (tilläggskostnad) med imponerande utsikt.

Till lunch lagar du en tradionell skogsarbetarmåltid. Du får en korg med ingredienser, dryck, recept och instruktioner om hur du ska laga lunchen.

Idag kan du även vandra i ett av Västmanlands många naturreservat. Vill du hellre beundra skogens konung på nära håll? Då är ett besök på Gårdsjö älgpark ett måste.

Dag 7: Resan går vidare till Dalarna. På vägen till nästa B&B kan du besöka Faluns mysiga innerstad, eller koppargruvan som är ett av UNESCO:s världsarv. Gruvan är inte bara intressant under jorden; ovan jord finns ett museum som är mycket lärorikt.

Efter detta stopp åker du till ditt nästa boende. Mitt i skogen, i en liten by, ligger detta ytterst charmiga B&B. Komfortnivån är basic, men omgivningen är desto mer förtrollande. Resten av dagen får du njuta på det sätt du önskar, vilket inte är svårt i denna överväldigande natur.

Dag 8: På din åttonde semesterdag kan du vandra i området kring ditt B&B. I de orörda skogarna kring Korså Bruk finns många vilda djur, och du kan stöta på älg, bäver och björn. I den vidsträckta sjön kan du bada och njuta av omgivningen. Om du har tur ser du en fiskgjuse flyga förbi. Sedan är det dags för nästa, mycket spännande aktivitet. Du ska vara i Järbo kl 14. Här får du information om björnar och din vistelse i björngömslet. Efter en smörgås med te/kaffe är det ca kl 15.30 dags att åka till gömslet där du stannar till nästa morgon. Här kommer du att ha en spännande vistelse bland vilda djur, framförallt fåglar och ekorrar. Om du är tyst har du stor chans att se vilda brunbjörnar.

Dag 9: Värdinnan hämtar dig kl 8 och tar dig till besökscentret med fotogalleri, där du får en rejäl frukost. Vi hoppas att du har mycket att berätta om efter nattens upplevelser. Tänk på att en vistelse i björngömslet kan vara tröttande. Eftersom man turas om att sova är alltid minst en person vaken för att hålla utkik. En framgångsrik björnskådning innebär alltså att du inte får mycket sömn. I besökscentret kan du eventuellt vila dig en stund i ett av gästrummen eller använda badrummet för att fräscha upp dig. Sent på förmiddagen åker du från Gästrikland tillbaka till Västmanland. Efter kl 15 kan du checka in på hotellet där du ska bo resten av din semester.

Dag 10: Under eftermiddagen dag 10 börjar resans mest spännande aktivitet: vargsafarin. Obs! Du ska ha ätit lunch innan vargsafarin startar kl 13.

En kväll i ett vargrevir är en spännande upplevelse som du kommer att minnas länge. För många besökare är detta resans höjdpunkt. Chansen att verkligen se en varg är liten, men det finns goda möjligheter att få höra deras ylande. På denna exkursion förflyttar du dig i liten grupp genom ett av Sveriges många vargrevir, både till fots och i minibuss. Chansen är stor att du får se vargarnas spår och känna av deras närhet. För att öka din förståelse för vargar kommer en expert under safarin att dela med sig av sin kunskap. Sent på eftermiddagen sätter gruppen upp tälten tillsammans. På kvällen serveras en härlig utomhusmiddag vid lägerelden. När mörkret faller åker du närmare vargarna i hopp om att få höra deras ylande. Du måste vara beredd på att vandra i en timme under tystnad genom orörd terräng, ofta i mörker. Det är dock en liten uppoffring för att få vistas i dessa imponerande djurs habitat.

Att höra vargar yla är en av de mest spännande naturupplevelser som man någonsin kan få. Även om din guide inte kan garantera detta, har vargens ylande hörts på de flesta turer.

Sent på kvällen återvänder du till tältet för övernattning.

Dag 11: På morgonen serveras frukost. Beroende på hur framgångsrik dagen innan har varit och var vargarna befinner sig, kan det bli ytterligare en kort tur tidigt på morgonen. Sedan är det dags att tillsammans riva tälten och åka tillbaka till civilisationen, där safarin avslutas. Denna aktivitet avslutas ca kl 12. Resten av dagen får du tillbringa som du själv vill. Ett tips är ekopark Färna som ligger nära hotellet. Här kan du göra många olika vandringar, skåda vilda djur, eller ta ett sista dopp i en av de många sjöarna innan hemresan nästa dag.

Dag 12: Detta är tyvärr sista dagen på din resa. Jag är övertygad om att du har njutit av din semester! Du åker tillbaka på egen hand och jag tror att du kommer att behöva vänja dig vid vardagslivet igen vid hemkomst. Men jag vet att du åker hem med fulladdade batterier!

Priser 12-dagars vildmarksresa i Mellansverige:

Reslängd: 12 dagar / 11 nätter
Kostnad: från 24 480 kr/person
Detta ingår: övernattningar och frukost samt ovan nämnda utflykter och måltider

Bokning: Via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller via telefon 070 230 68 70