Älgsafari

Älgar är vilda djur som hör hemma i skogen och inte i en djurpark eller på en gård. På denna safari får du uppleva älgens naturliga omgivningar. Guiden berättar allt om dessa imponerande djur och deras habitat.

Resans höjdpunkter:

  • Lär dig att spåra älg
  • Vandra genom en skog där marken täcks av mossor och lågväxta bärbuskar
  • Njut av en utomhusmiddag med sjöutsikt
  • Chansen att se älg, rådjur, rävar, tranor, ugglor, och – för dem som har verklig tur – även varg eller lodjur

När guiden har hälsat välkommen åker vi minibuss till ett av Sveriges bästa områden för att skåda älg. Vid lägerelden bekantar du dig med resten av gruppen. Platsen ger enastående vyer över en sjö där hägrar och kungsörnar brukar vistas.

Du befinner dig mitt i taigan, i ett område med mängder av vilda djur: älg, rådjur, vildsvin, harar, rävar, grävlingar, vargar och även lodjur.

På eftermiddagen utforskar du omgivningen till fots. Du vandrar genom urskogen på mosstäckt underlag i otaliga nyanser av grönt, där olika sorters bär växer. Gruppen stannar flera gånger och guiden berättar mer om älgarna. Älgar är fantastiska varelser med stor betydelse för taigans ekosystem.

Tillbaka vid lägerelden serveras en middag bestående av en wrap med ekologiska grönsaker, en lokalproducerad rökt korv och knäckebröd med hemkokt sylt. Till det dricker vi lingondricka eller öl från det lokala bryggeriet och avslutar med kaffe och Amys chokladkakor medan vi spanar ut över sjön.

Senare på kvällen åker vi minibuss genom skogen i hopp om att få syn på älg och andra vilda djur. Bussen håller sig på behörigt avstånd, så att inte djuren blir skrämda. När möjligheten uppstår, försöker vi att stiga ur bussen för att komma närmare och få chansen att ta ännu bättre bilder.

Tänk på att älgar är skygga och rädda för människor. Du besöker dem i deras naturliga habitat, en omgivning där de inte får stödutfodring av människor.

I mörkret återvänder du till startpunkten med en bättre förståelse och större respekt för älgar och de övriga vilda djur du har mött.

Praktisk information

Period: Från maj till september. Under maj månad ses flest älgar, när de kommer ut på åkrarna för att äta efter en lång vinter. De bästa ljusförhållanden för fotografering råder under juni och juli. I augusti och september är älgens horn färdigväxta och brunstperioden närmar sig. Detta är en bra tid för älgskådning. Tänk dock på att det i september ofta är för mörkt för att ta riktigt bra bilder.

Tid: Denna älgsafari tar 5 timmar. Start- och sluttid beror på årstiden:

  • Från mitten av maj till mitten av juli: kl 19-24
  • Från mitten till slutet av juli: kl 18.30-23.30
  • Från början till mitten av augusti: kl 17.30-22.30
  • Från mitten till slutet av augusti: kl 17-22
  • Under september: kl 16-21

Mötesplats: Skinnskatteberg i Västmanland. Exakt plats meddelas vid bokning.

Tillgänglighet: Safarin är lämplig för alla över 8 år som kan vandra i skog utan problem. Vandringen sker i lugnt tempo och tar ungefär 1 timme, med regelbundna pauser. Om du inte klarar av vandringen kan du stanna vid lägerelden. Efteråt åker du på älgskådning från minibussen tillsammans med övriga deltagare.

Pris: 1 750 kr/person, inkl minibusstur med personlig handledning och utomhusmiddag. Barn upp till 15 år betalar 1 500 kr. 

Ta med dig: Lämpliga kläder (lager på lager, helst långärmad t-shirt eller tröja samt långa byxor mot myggor) och vattentäta skor, kamera eller smartphone, regnkläder, insektsmedel samt en flaska vatten. Vid soligt väder även lämplig huvudbonad och solskyddskräm. Glöm inte en stor portion tålamod!

Bokning: Kontakta mig via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller telefon +46 (0)70 230 68 70.

Denna aktivitet sker i vildmarken, vilket innebär att du vistas i dessa djurs habitat, men vi kan inte garantera exakt vilka djur du kommer att se och fotografera.

Bilder tagna av deltagarna: