Orrens parningslek

Upplev orrens parningslek på mycket nära håll i ett bekvämt gömsle. I skymningen åker du med guide genom träskmark omgiven av barrträd till övernattningsstället. Det rymliga och bekväma gömslet rymmer fyra personer. Här har du utmärkta möjligheter att observera och fotografera mängder av orrar utan att störa dem.

Resans höjdpunkter:

  • Beundra orrens parningslek från första parkett
  • Du tillbringar natten i ett bekvämt gömsle
  • Vakna till fågelsång
  • God mat och dryck medan du väntar inne i värmen

När du har installerat dig i gömslet kan du njuta av en mysig och lugn kväll till trastarnas och rödhakarnas vårsång. Orrarnas spel hörs i fjärran när de framför sin kvällsföreställning. Du somnar med naturens alla ljud och kanske hör du även pärlugglans rop. Du väcks av trumpetande tranor eller vilda svanar. Redan innan gryningsljuset hörs orrarnas allt högre rop. Det är dags att se deras unika skådespel på nära håll!

Praktisk information

Målgrupp: Denna aktivitet lämpar sig för alla fågel- och naturälskare. Även ambitiösa fotografer och filmskapare får sitt lystmäte.

Period: Orregömslet kan bokas dagligen mellan 1 april och 15 maj. I början av april finns chansen att fotografera orren i snön. Om du inte gillar kyla är det bättre att boka i maj.

Tid: Du följs till gömslet ca kl 18 och stannar där till sent på morgonen nästa dag. För att inte störa orrarna lämnar du inte gömslet förrän parningsleken är slutförd.

Mötesplats: Fläckebo kyrka eller Shell bensinstation i Västerås, båda i Västmanlands län och ca 1.5 till 2 timmars bilfärd nordväst om Stockholm.

Gömsle: Detta välisolerade fotogömsle mäter 3 gånger 6 meter och har två våningssängar, en toalett och kamin. Under fönstren finns fyra fotogluggar. Medan du sitter på ett fårskinn i en bekväm stol med värmen på, stjäl i genomsnitt 5-10 orrehanar showen, ofta endast 20-30 meter från gömslet. Fotografer med höga ambitioner kan på morgonen förflytta sig till tältgömslen placerade på trädäck, för att komma ännu närmare fåglarna. Gömslet står på torvmark i Svartådalens naturområde i Västmanlands län. Torvmossen är en del av ett område på 750 km2 som korsas endast av grusvägar. Risken att blir störd av människor är därför liten, och de vilda djuren många.

Tillgänglighet: Guiden tar dig genom träskmark till gömslet (ca 400 meters vandring). Vattentäta stövlar är ett måste!

Pris: 2 850 kr/person, inkl transport från mötesplatsen till gömslet, personlig handledning, sängkläder, middag, frukostpaket och lån av tofflor, bekväma stolar med fårskinn, filtar, levande ljus, tändstickor och ficklampa. Max 4 deltagare.

Ta med dig: Varma kläder (lager på lager), lämpliga vattentäta vinterstövlar, kamera med laddat batteri, stativ (med kulled), kikare, pannlampa, en flaska vatten och en handduk.

Bokning: Kontakta mig via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller telefon +46 (0)70 230 68 70

Denna aktivitet sker i vildmarken, vilket innebär att du vistas i djurens habitat. Dock kan vi inte garantera exakt vilka djur du kommer att kunna skåda eller fotografera.