Tjäderns parningslek

Att bevittna tjäderns parningslek är något magiskt. Du kan uppleva det unika tjäderspelet från första parkett. Ca kl 18 åker du tillsammans med guiden till en plats där tjädertuppar brukar spela. När du stängt dragkedjan till tältgömslet och lagt dig ner för att invänta kvällen hör du alla ljud omkring dig. Rödhakar, trastar och järnsparvar ger en vacker kvällskonsert. Det dröjer sedan inte länge förrän de första tjädrarna landar i trädtopparna omkring dig. Där tillbringar de natten. Nu gäller det att vara stilla och tyst så att fåglarna inte blir skrämda. Det är väldigt viktigt att de känner sig trygga på platsen och vågar komma ner i gryningen för en fantastisk show. Kanske somnar du till pärlugglans vibrerande rop och vaknar till sparvugglans entoniga flöjtande. Sedan är det dags att förbereda sig och försöka lokalisera tjädrarna långt uppe i trädtopparna. Snart dalar de till marken och börjar sitt skådespel. Sedan är det bara att sätta sig upp och försiktigt försöka fokusera kameran/ kikaren på tupparnas uppspända solfjäderstjärtar, då de glider fram över hällmarkerna och kluckar.

Resans höjdpunkter:

  • Tillbringa natten i ett gömsle i skogen
  • Vakna till fågelsång
  • Bevittna tjädernas spektakulära parningslek
  • God mat och dryck medan du väntar

EN LITEN VARNING! Att fotografera tjäderspel är en av de svåraste utmaningarna för en naturfotograf. Tjädern är mycket skyggare och mer ombytlig i sitt val av spelplats än orren. Dess beteende påverkas även av en känslighet för väder och störningar. Dina förväntningar bör ligga på en realistisk nivå. Det lyckas inte alltid vid första försöket. Guiderna gör sitt allra bästa för att ge dig som besökare bästa möjliga förutsättningar. Ju oftare du försöker, desto bättre chans du har att lyckas. Och glöm inte att ditt beteende är avgörande för en lyckad tjäder-session!

Praktisk information

Målgrupp: Denna aktivitet lämpar sig endast för mycket tålmodiga och hängivna fotografer och fågelskådare. Det är en riktig utmaning och samtidigt en magisk upplevelse att få se tjäderspelet från första parkett.

Period: Tjädrarnas parningstid varierar enormt från år till år och är starkt beroende av vädret och den därmed sammanhängande temperaturen. Vanligtvis kan denna aktivitet bokas mellan början av april och början av maj. Största möjlighet till framgång får man under andra halvan av april. Men även efter parningssäsongen hänger tupparna kvar och visar upp sig, beroende på hormonnivåer. Efter några parningar börjar hönorna lägga sina ägg. Eftersom tjädrarnas parningstid kan variera så mycket rekommenderas att inte endast ha denna aktivitet inbokad.

Tid: Du följs till tältgömslet ca kl 18 och stannar där till sent på morgonen nästa dag. För att inte störa tjädrarna lämnar du inte tältet förrän parningsleken är slutförd.

Mötesplats: Skultuna i Västmanland. Exakt plats meddelas vid bokning.

Tillgänglighet: Guiden tar dig genom träskmark till tältgömslet (några hundra meters vandring). Vattentäta stövlar är ett måste!

Pris: 2 850 kr/person, inkl guidning till tältgömslet, en enkel middag, varma drycker, snacks och frukost. I tältet får du ett uppblåsbart liggunderlag och en varm sovsäck med innerlakan av bomull.

Ta med dig: Varma kläder (lager på lager), vattentäta och varma stövlar, kamera med stativ, kikare, pannlampa, en flaska vatten och något att läsa.

Bokning: Kontakta mig via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller telefon +46 (0)70 230 68 70

Denna aktivitet sker i vildmarken, vilket innebär att du vistas i djurens habitat. Dock kan vi inte garantera exakt vilka djur du kommer att kunna skåda eller fotografera.