Kungsörn och havsörn

Vinterns mjuka gryning inleder en ny dag. Du sitter i ett bekvämt gömsle, redo för ett storartat skådespel. I den behagliga värmen från kaminen ser du ut över tallars kanske snötäckta konturer på myren. De första korparna framför sina karakteristiska skorrande “kraa-kraa”. Du har förberett din utrustning och är redo. Med tunga vingslag landar den första örnen på en gammal torr gren på en av tallarna framför gömslet. Örnen är endast 20 meter bort och du får rikta in din kamera försiktigt för dina första bilder. Så nära en vild örn har du nog inte varit tidigare!

Resans höjdpunkter:

  • En heldag i ett bekvämt örngömsle
  • En storslagen soluppgång
  • Stor sannolikhet att skåda flera örnar

I den stora tallskogen tillbringar kungsörnar och havsörnar vintermånaderna. Betet som läggs ut är en oemotståndlig lockelse för dessa djur. När örnarna kommer till betet befinner de sig ibland inte längre än 20 meter från gömslet. Speciella landningsplatser har skapats för fåglarna. Där läggs rikligt med bete i form av hare, rådjur, fisk och räv. Dina bilder kommer därför att se väldigt naturtrogna ut. Betet som används (utom fisk) består endast av trafikdödade djur.

Detta välisolerade gömsle har en enkel torrtoalett och kamin. Från gömslet har du panoramavy mot norr. Gömslet är perfekt för 2, men passar för 3 personer. Medan du sitter på ett fårskinn i en bekväm stol med värmen på, kan du läsa tidigare besökares spännande upplevelser i loggboken.

Praktisk information

Period: Örngömslet kan bokas från november till mars. Januari och februari erbjuder de bästa ljusförhållandena och därmed den största sannolikheten att kunna observera örnar från nära håll.

Tid: Du följs till gömslet, som ligger 300 meter från vägen, ungefär en timme före soluppgång. Kaminen sätts på åt dig, så att du kan fokusera på förberedelserna. Du stannar i gömslet tills solen gått ned, för att störa fåglarna så lite som möjligt. Det är viktigt att fåglarna inte förknippar gömslet med mänsklig närvaro.

Mötesplats: Örngömslet står på torvmark i Svartådalens naturområde i Västmanlands län. Torvmossen är en del av ett område på 750 km2 som korsas endast av grusvägar. Risken att störas av andra människor är liten och artrikedomen av vilda djur är stor. Exakt mötesplats meddelas vid bokning.

Tillgänglighet: Denna aktivitet är tillgänglig för alla som kan gå utan problem. Endast 300 meters vandring till gömslet, dock över torvmark. Denna aktivitet är mest lämpad för hängivna fotografer och tålmodiga fågelskådare. Alla med intresse för fåglar uppskattar detta spännande sätt att närma sig de imponerande djuren. Man kan se örnarna även med en vanlig kikare.

Pris: 2 750 kr/person, inkl handledning till gömslet, lunch med varma och kalla drycker under vistelsen, och lån av tofflor, bekväma stolar med fårskinn, filtar, levande ljus, tändstickor och ficklampa. Tilläggskostnad för övernattning i B&B inkl frukost är 480 kr/person.

Ta med dig: Varma kläder (lager på lager), lämpliga vattentäta skor/stövlar (ca 300 meters vandring över torvmark till gömslet), kamerautrustning (inkl stativ med kulled), kikare, pannlampa och en flaska vatten. Glöm inte en stor portion tålamod! Parfym och övriga starka dofter avrådes.

Bokning: Kontakta mig via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller telefon +46 (0)70 230 68 70

Denna aktivitet sker i vildmarken, vilket innebär att du vistas i djurens habitat. Dock kan vi inte garantera exakt vilka djur du kommer att kunna skåda eller fotografera.