Viltgömsle

I Gästriklands nordliga skogar står ett speciellt konstruerat viltgömsle där man kan skåda många fågelarter och andra vilda djur under vintern. Detta gömsle för fyra personer är lite högre beläget och har nio gluggar för fotografering i tre riktningar.

En mängd olika fågelarter trivs i dessa tallskogar, såsom större hackspett, gråspett och spillkråka. Duvhökar och sparvhökar har sitt hem här, men du har även chans att se en kungsörn eller havsörn landa i närheten. Ibland smyger räven förbi. Ekorrar visar upp sig när de hoppar från träd till träd. Övriga stamgäster i dessa skogar är talgoxe, blåmes, korp, nötväcka, svartmes, trädgårdsträdkrypare, tofsmes, bergfink, rödhake och talltita. Död ved och fågelsittpinnar omkring gömslet ger utmärkta möjligheter att observera och fotografera fåglarna.

Gömslet har stora våningssängar med kuddar och täcken samt en enkel toalett. Ett kameraobjektiv med brännviddsintervall på 200-500 mm är mest lämpligt, men det går även bra med mindre professionella kameror. Det finns bönsäckar och smarta lösningar som alternativ till stativ. För värmens skull finns även isoleringsmattor, gaskamin, återanvändbara handvärmare, vaksäckar och filtar.

Under dessa vinterdagar finns goda förutsättningar för att fotografera eller observera många olika fågelarter i dagsljus.

Praktisk information

Period: Viltgömslet kan bokas mellan 1 december och 1 mars.

Tid: Samling på morgonen i besökscentret med fotogalleri. Efter en kort biltur och 400 meters promenad hjälper guiden dig att göra dig hemmastadd i gömslet. Sedan är det bara att spana efter vilda djur under ca 5-7 timmar.

Mötesplats: Järbo i Gästrikland. Exakt plats meddelas vid bokning.

Tillgänglighet: Denna aktivitet är tillgänglig för alla som kan vandra/gå utan problem. Det är endast en kort promenad (400 meter) till gömslet, dock över ojämn och stenig skogsmark. En kort stigning i slutet leder till gömslet. Barn av alla åldrar är välkomna i vuxens sällskap.

Pris: 1 500 kr/person, inkl frukostbuffé, transport till och från gömslet, en heldag i gömslet. Lån av: kikare, varma tofflor, återanvändbara handvärmare, vaksäck och fågelguide. Vi har även särskilda familjepaket, kontakta mig via e-post för mer information.

Ta med dig: vinterskor/stövlar, varma kläder och strumpor, kamerautrustning samt mat och dryck för vistelsen. Undvik prasslande förpackningar (t ex chipspåsar) och packa vid behov om din mat i lådor eller askar.

Bokning: Kontakta mig via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller telefon +46 (0)70 230 68 70

Denna aktivitet sker i vildmarken, vilket innebär att du vistas i djurens habitat. Dock kan vi inte garantera exakt vilka djur du kommer att kunna skåda eller fotografera.