8-dagars familjeresa Mellansverige

Mellansverige, endast 2-3 timmars bilresa nordväst om Stockholm, erbjuder mängder av upplevelser för den aktiva familjen. Förutom vildmarksafari kan du boka andra spännande aktiviteter i Europas tätaste, mest orörda vildmark. När du har sett skogens konung eller varit på nattligt äventyr i vargreviret, kan du exempelvis bada i en av hundratals sjöar eller vandra genom orörd skogsterräng.

Resans höjdpunkter:

  • Vandra i orörd natur i brunbjörnarnas habitat
  • Besök Falu koppargruva, ett UNESCO världsarv
  • Möt älgen, skogens konung
  • Tälta i ett vargrevir

Rutt 8-dagars familjeresa Mellansverige:

Dag 1 – 2: Korså Bruk
Dag 3 – 5: Skultuna
Dag 6 – 7: Skinnskatteberg
Dag 8: Färna

Dag 1: Du åker på egen hand till det första B&B:t mitt i skogen. Detta ytterst charmiga boende ligger i en liten by. Komfortnivån är basic, men omgivningen är desto mer förtrollande. Jag möter dig vid ankomst och berättar om allt som kan upplevas i denna region. Du får även detaljerade kartor och informationsbroschyrer om vandringsleder som du kan använda under din vistelse. Resten av dagen får du njuta av din första semesterdag, vilket inte är svårt i denna överväldigande natur.

Dag 2: Idag kan du besöka Faluns mysiga innerstad, eller koppargruvan som är ett av UNESCO:s världsarv. Gruvan är inte bara intressant under jorden; ovan jord finns ett museum som är mycket lärorikt för besökare i alla åldrar.

Dag 3: På din tredje semesterdag kan du vandra i området. I de orörda skogarna kring Korså Bruk finns många vilda djur, och du kan stöta på en älg, bäver eller björn. I den vidsträckta sjön kan du bada och njuta av omgivningarna. Om du har tur ser du en fiskgjuse flyga förbi. Sedan är det dags att resa vidare till ditt nästa boende, en charmig stuga mitt i ett naturområde. Detta boende ligger i Västmanlands län.

Dag 4: På plats finns roddbåt, cyklar och kanoter att hyra. Här kan du även boka en bäversafari. Värden är väldigt kunnig och berättar på ett entusiastiskt sätt allt som är värt att veta om bävrar. Övriga alternativ idag: ett besök i den medeltida staden Arboga, Sveriges första actionbad Kokpunten, cider- och mustprovning i Köping, eller någon av de många andra sevärdheterna i regionen.

På kvällen står en spännande aktivitet på programmet – sökandet efter skogens konung, älgen. Först vandrar du genom urskogen, medan guiden berättar allt om dessa imponerande djur och deras habitat. Efter vandringen serveras en utomhusmiddag vid lägerelden och senare på kvällen åker gruppen på älgskådning i minibuss. Denna utflykt tar ca 5 timmar. Du kommer tillbaka till boendet sent på kvällen.

Dag 5: Idag kan du vandra i ett av Västmanlands många naturreservat. Vill du hellre beundra skogens konung på nära håll? Då är ett besök på Gårdsjö Älgpark ett måste. Tyckte du om att åka ned i koppargruvan? Då kan du besöka 500 år gamla Sala silvergruva. Men du kan så klart även välja att ägna dig åt ett glas vin och en god bok – det är ju din semester!

Dag 6: Under eftermiddagen dag 6 börjar resans mest spännande aktivitet: vargsafarin. Sent på förmiddagen åker du till hotellet i Färna, där du ska tillbringa resans sista natt. Här kan du checka in innan vargsafarin börjar. Obs! Du ska ha ätit lunch innan vi kommer till hotellet, eftersom safarin börjar kl 13.

En kväll i ett vargrevir är en spännande upplevelse som du kommer att minnas länge. För många besökare är detta resans höjdpunkt. Chansen att verkligen se en varg är liten, men det finns goda möjligheter att få höra deras ylande. På denna exkursion förflyttar du dig i liten grupp genom ett av Sveriges många vargrevir, både till fots och i minibuss. Chansen är stor att du får se vargarnas spår och känna av deras närhet. För att öka din förståelse för vargar kommer en expert under safarin att dela med sig av sin kunskap. Sent på eftermiddagen sätter gruppen upp tälten tillsammans. På kvällen serveras en härlig utomhusmiddag vid lägerelden. När mörkret faller åker du närmare vargarna i hopp om att få höra deras ylande. Du måste vara beredd på att vandra i en timme under tystnad genom orörd terräng, ofta i mörker. Det är dock en liten uppoffring för att få vistas i dessa imponerande djurs habitat.

Att höra vargar yla är en av de mest spännande naturupplevelser som man någonsin kan få. Även om din guide inte kan garantera detta, har vargens ylande hörts på de flesta turer.

Sent på kvällen återvänder du till tältet för övernattning.

Dag 7: På morgonen serveras frukost. Beroende på hur framgångsrik dagen innan har varit och var vargarna befinner sig kan det bli ytterligare en kort tur tidigt på morgonen. Sedan är det dags att tillsammans riva tälten och åka tillbaka till civilisationen, där safarin avslutas ca kl 12. Resten av dagen får du tillbringa som du själv vill.

Ett tips är ekopark Färna som ligger nära hotellet. Här kan du göra många olika vandringar, skåda vilda djur, eller ta ett sista dopp i en av de många sjöarna innan hemresan nästa dag.

Dag 8: Under resans sista förmiddag kan du njuta av sjöutsikten från trädgården. Om du vill kan du på plats hyra kanot och utforska omgivningarna från vattnet. Alternativt kan du låta dig skämmas bort i relaxanläggningen.

Priser familjeresa i Mellansverige:

Reslängd: 8 dagar / 7 nätter
Kostnad: från 13 062 kr/person
Detta ingår: övernattningar och frukost samt ovan nämnda utflykter och måltider

Bokning: Via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller via telefon 070 230 68 70