Lavskrika

I nordvästra Gästrikland har ett särskilt utfodringsställe skapats för lavskrikor. Lavskrikan är en kråkfågel som känns igen på sin gråbruna och roströda fjäderdräkt. Den trivs bäst i gammal granskog där den hamstrar mat som göms i upp till 5 000 olika förråd. Lavskrikans enorma minneskapacitet gör att den sedan hittar tillbaka upp emot 90 % av sina förråd.

Eftersom dessa fåglar är orädda, kan du beundra dem så nära som på 5-7 meters avstånd en vacker vinterdag. En stor portion tålamod och varma kläder rekommenderas!

Övriga fågelarter som kan fotograferas vid foderplatsen är tofsmes, större hackspett, gråspett, talgoxe, nötskrika, talltita och nötväcka. Det finns sittpinnar och stubbar som du får flytta fritt för att få bästa möjliga bild.

Du är ute en heldag tillsammans med en guide. På eftermiddagen serveras en enkel utomhuslunch som lagas över öppen eld. Efter maten, och när du har tagit mängder med bilder, är det dags att åka tillbaka till besökscentret med fotogalleri. Medan fika serveras kan du se på de utställda naturbilderna. Om du vill lära dig ännu mer, kan du tillbringa en stund i vildmarksskolan där man individuellt eller i grupp får gissa vilka djur exkrementer, kranier, tassavtryck och andra spår kommer från.

Praktisk information

Period: Lavskriketuren kan bokas mellan 1 december och 1 mars, alla dagar i veckan förutom lördagar.

Tid: Samling på morgonen kl 9 i besökscentret med fotogalleri. Efter en kort biltur (ca 30 min) kommer vi till utfodringsstället där du kan förbereda dig för skådningen. Denna aktivitet avslutas mellan kl 15-16.

Mötesplats: Järbo i Gästrikland. Exakt plats meddelas vid bokning.

Tillgänglighet: Denna aktivitet är tillgänglig för alla. Bilen tar dig till utfodringsplatsen. Du behöver inte gå långt. Det kan dock vara nödvändigt att ta dig några meter genom snön. Barn i alla åldrar är välkomna i vuxens sällskap. 

Pris: 1 200 kr/person, inkl transport till och från utfodringsstället, utomhuslunch (inkl ved, korv med bröd och varma drycker), fika, fågelmat, sittunderlag, värmekuddar och vildmarksskola. Du handleds av en guide/fotograf. Vi har även särskilda familjepaket. Mejla gärna för information.

Ta med dig: Vinterskor/stövlar, varma kläder och strumpor, kamerautrustning samt en kikare.

Bokning: Kontakta mig via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller telefon +46 (0)70 230 68 70

Denna aktivitet sker i vildmarken, vilket innebär att du vistas i djurens habitat. Dock kan vi inte garantera exakt vilka djur du kommer att kunna skåda eller fotografera.