7-dagars resa “Mellansveriges höjdpunkter”

En resa i Mellansverige är en resa tillbaka i tiden. Västmanland, Dalarna och Gästrikland är inte särskilt exploaterade och därför ett paradis för naturälskare. Du tillbringar sju dagar i Europas tätaste vildmark med mycket orörd natur och du bor i några små och charmiga B&B’s. Du får chansen att observera brunbjörn på nära håll, åka ned i en 500 år gammal silvergruva och möta älgen, skogens konung. Att vandra kring sjöar och i skog utan att träffa en enda människa – här i Mellansverige är det fortfarande möjligt!

Resans höjdpunkter:

  • Bo en natt i ett björngömsle
  • Besök en 500 år gammal silvergruva
  • Möt älgen, skogens konung
  • Utforska Europas mest orörda vildmark till fots

Rutt 7-dagars resa “Mellansveriges höjdpunkter”:

Dag 1 – 4: Ramnäs
Dag 5: Järbo
Dag 6 – 7: Jädraås

Dag 1: Du åker på egen hand till det första B&B:t mitt i skogen. Här förfogar du över en egen lägenhet som ligger på en fårgård mitt i ett vargrevir. Jag möter dig vid ankomst och berättar om allt som kan upplevas i denna region. Du får även detaljerade kartor och informationsbroschyrer om vandringsleder som du kan använda under din vistelse. Resten av dagen får du tillbringa som du själv vill.

Dag 2: Idag ska vi på utflykt tillsammans. På förmiddagen besöker vi en 500 år gammal silvergruva, där vi även äter lunch. Efter lunchen går vi på vandring genom ett av Västmanlands vackraste naturreservat. Halvvägs tar vi en välförtjänt fikapaus.

Dag 3: På din tredje semesterdag har du tillgång till en kanot i 6 timmar. Du får med lunch, mellanmål och detaljerade kartor. Om du inte vill paddla ensam finns möjlighet att åka på kanottur tillsammans med en guide som berättar allt om bävrar och deras habitat. Denna aktivitet tar ca 4 timmar.

Dag 4: Denna dag får ni planera efter eget huvud: ett besök i den medeltida staden Arboga, Sveriges första actionbad Kokpunten, cider- och mustprovning i Köping eller någon av de många andra sevärdheterna i regionen. På kvällen står en spännande aktivitet på programmet – sökandet efter skogens konung, älgen. Först vandrar du genom urskogen, medan guiden berättar allt om dessa imponerande djur och deras habitat. Efter vandringen serveras en utomhusmiddag vid lägerelden och senare på kvällen åker gruppen på älgskådning i minibuss. Denna utflykt tar ca 5 timmar. Du kommer tillbaka till boendet sent på kvällen.

Dag 5: Idag checkar du ut från B&B:t och åker vidare till Järbo. På vägen dit kan du besöka Falu koppargruva, ett av UNESCO:s världsarv. Du ska vara i Järbo kl 14. Här får du information om björnar och din vistelse i björngömslet. Efter en smörgås med te/kaffe är det ca kl 15.30 dags att åka till gömslet, där du stannar till nästa morgon. Här kommer du att tillbringa en spännande natt bland vilda djur, framförallt fåglar och ekorrar. Om du är tyst har du stor chans att se vilda brunbjörnar. Chansen att få se en björn var år 2019 85 %. I maj 2020 var chansen 100 %.

Dag 6: Värdinnan hämtar dig kl 8 och tar dig till besökscentret med fotogalleri, där du får en rejäl frukost. Vi hoppas att du har mycket att berätta om efter nattens upplevelser. Tänk på att en vistelse i björngömslet kan vara tröttande. Eftersom man turas om att sova är alltid minst en person vaken för att hålla utkik. En framgångsrik björnskådning innebär alltså att du inte får mycket sömn. Efter frukosten åker du vidare till nästa B&B, som inte ligger långt ifrån besökscentret. Resten av dagen får du tid att återhämta dig efter ditt nattliga äventyr.

Dag 7: Innan det är dags att åka hem igen kan du besöka museijärnvägen i Jädraås med sitt 6 km långa smalspår. Här kan man åka med ett riktigt ångtåg under sommaren. Om du vill beundra skogens konung på nära håll kan du besöka älgparken i Ockelbo. Det går även bra att hyra mountainbike eller vandra kring sjön som ligger i anslutning till B&B:t.

Priser “Mellansveriges höjdpunkter”:

Reslängd: 7 dagar / 6 nätter
Kostnad: från 15 235 kr/person
Detta ingår: övernattningar och frukost samt ovan nämnda utflykter och måltider

Bokning: Via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller via telefon 070 230 68 70