Örngömsle

Du tappar nästan andan när en kungsörn gör sig redo att landa endast några meter från gömslet! Den spektakulära synen av örnen med sitt enorma vingspann, sin vackra fjäderdräkt och sin skarpa blick är en upplevelse du aldrig kommer att glömma.

Resans höjdpunkter:

  • Du tillbringar en natt och nästa dag i ett gömsle i skogen
  • Många olika fåglar och däggdjur att fotografera
  • Stor sannolikhet att skåda örnar

I Gästriklands nordliga skogar står ett speciellt konstruerat gömsle där man vintertid kan skåda många fågelarter. Detta gömsle för 4 personer är lite högre beläget och har nio gluggar för fotografering i tre riktningar.

En mängd olika fågelarter trivs i dessa tallskogar, såsom större hackspett, gråspett och spillkråka. Även duvhökar och sparvhökar har sitt hem här. Den imponerande kungsörnen och havsörnen landar med majestätisk elegans. Ibland smyger räven förbi och ekorrar visar upp sig när de hoppar från träd till träd. Övriga stamgäster i dessa skogar är talgoxe, blåmes, korp, nötväcka, svartmes, trädgårdsträdkrypare, tofsmes, bergfink, rödhake och talltita. Död ved och fågelsittpinnar omkring gömslet ger utmärkta möjligheter att observera och fotografera fåglarna.

Samling senast kl 19 i besökscentret med fotogalleri. Efter en kort biltur och 400 meters promenad kommer du till gömslet. Medan förfriskningar serveras får du information om gömslet och aktiviteten. Natten tillbringas i gömslet, så att vi stör örnarna så lite som möjligt. Det finns fyra sovplatser samt en enkel toalett. Kuddar, täcken och sängkläder ingår. Värdinnan hämtar dig senast en timme efter solnedgång nästa dag. Om du inte vill sova i gömslet finns ett övernattningsrum i besökscentret som kan bokas för 300 kr extra, inkl tillgång till kök och badrum. Om du sover där åker du inte till gömslet på kvällen. Istället åker du dit nästa morgon, tre timmar innan solen går upp.

Ett kameraobjektiv med brännviddsintervall på 200-500 mm är mest lämpligt, men det går även bra med mindre professionella kameror. Det finns bönsäckar och smarta lösningar som alternativ till stativ. För värmens skull finns även isoleringsmattor, gaskamin, återanvändbara handvärmare, vaksäckar och filtar.

Du delar gömslet med andra om du bokar ensam eller med två personer. Mot tilläggskostnad kan du även boka gömslet exklusivt för ett eget sällskap.

Praktisk information

Period: Örngömslet kan bokas mellan 1 december och 1 mars.

Tid: Samling kl 19. Utflykten avslutas nästa dag efter solnedgång.

Mötesplats: Järbo i Gästrikland. Exakt plats meddelas vid bokning.

Tillgänglighet: Denna aktivitet är tillgänglig för alla som kan vandra/gå utan problem. Det är endast en kort promenad (400 meter) till gömslet, dock över ojämn och stenig skogsmark. En kort stigning i slutet leder till gömslet. Barn av alla åldrar är välkomna i vuxens sällskap.

Pris: 1 900 kr/person, inkl transport till och från gömslet, te/kaffe vid ankomst, övernattning och heldag i gömslet. Lån av fågelguide samt kikare, varma tofflor och strumpor, återanvändbara handvärmare och vaksäckar. Vi har även särskilda familjepaket, kontakta mig via e-post för mer information.

Ta med dig: Varma kläder (lager på lager), lämpliga vinterskor/stövlar (ca 400 meters vandring till gömslet), kamerautrustning samt mat och dryck för vistelsen. Undvik prasslande förpackningar (t ex chipspåsar) och packa vid behov om din mat i lådor eller askar. Glöm inte en stor portion tålamod! Parfym och andra starka dofter avrådes.

Bokning: Kontakta mig via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller telefon +46 (0)70 230 68 70

Denna aktivitet sker i vildmarken, vilket innebär att du vistas i djurens habitat. Dock kan vi inte garantera exakt vilka djur du kommer att kunna skåda eller fotografera.

Bilder gömsle tagna av Sara Wennerqvist