Fiskgjuse

FOTOGRAFERA FISKGJUSAR FRÅN BÅT

Följ med ut på Mälaren i en liten båt för att fotografera fiskgjusar och kanske även havsörnar. Du kommer att få chansen att ta unika bilder på dessa fåglar när de kommer ner till vattenytan för att fånga fisk som kastas från båten.

Resans höjdpunkter:

  • Njut av den färgsprakande gryningen på Mälaren
  • Ta rörelsebilder på dessa imponerande fåglar
  • Vanligen ser vi flera individer, vilket ger dig mängder av olika fotomöjligheter

Båten lättar ankar direkt efter soluppgång. Denna tid på dagen är fåglarna aktiva och ljusförhållandena optimala. Dessutom finns inte så många båtar på sjön.

Flera fiskgjusepar häckar kring Mälaren och dess arkipelag. Sex till åtta fåglar brukar komma väldigt nära båten. De är sugna på de lättfångade måltider som erbjuds dem från båten. Även ett antal havsörnspar häckar i detta område. Ibland dyker de upp för att ge fiskgjusarna lite konkurrens.

Den optimala utrustningen för att fotografera fiskgjusarna inkluderar ett teleobjektiv med brännviddsintervall mellan 300 och 500 mm – tillräckligt lätt för att fotografera på fri hand. Denna metod ger mer flexibilitet och rörelsefrihet. Om du vill använda ett tyngre objektiv kan en monopod underlätta. Ett vanligt stativ kan inte användas på båten. Innan du åker kan du testa dina kamerainställningar på fiskmåsarna. När allt är noga förberett är du redo för dagens huvuduppgift: att fotografera fiskgjusar.

När fåglarna ska ta en fisk går allt snabbt. Se till att du är redo! Observera fåglarna noga när de börjar närma sig och ha din kamera till hands. Ju mer alert du är, desto bättre kommer dina bilder att bli.

Praktisk information

Period: Från maj t o m augusti.

Tid: Samling tidigt på morgonen. Turen tar 2-3 timmar.

Mötesplats: Torshälla i Södermanland. Exakt plats meddelas vid bokning.

Tillgänglighet: Denna safari är tillgänglig för alla. Ingen vandring. Du behöver dock klara gå ombord på båten. Fotografer behöver ett stort teleobjektiv. Även icke-fotografer kommer att njuta av denna safari. Ta med kikare!

Pris: 2150 kr per person (minst 2 deltagare) – 2580 kr vid endast 1 deltagare: inkl båttur, lån av flytväst, varma drycker, snacks och personlig handledning av en naturfotograf med lokalkännedom. Max 3 deltagare.

Ta med dig: Lämpliga kläder (lager på lager) och skor, kamerautrustning (teleobjektiv på 300-500 mm rekommenderas), kamerans bruksanvisning, regnkläder, insektsmedel samt en flaska vatten. Vid soligt väder även lämplig huvudbonad och solskyddskräm. Glöm inte en stor portion tålamod.

Bokning: Kontakta mig via e-post sylvia@amazingscandinavia.se eller telefon +46 (0)70 230 68 70

Denna aktivitet sker i vildmarken, vilket innebär att du vistas i dessa djurs habitat där de häckar och jagar. Du blir guidad av en naturfotograf med lokal kännedom, men vi kan inte garantera exakt vilka djur du kommer att se och fotografera.

Bilder tagna av deltagarna:

Om fiskgjusen (Pandion haliaetus)
Fiskgjusen är en av de vanligaste rovfåglarna i världen. Den finns i samtliga världsdelar, men inte på Nordpolen eller Antarktis. De nordliga populationerna är flyttfåglar. Mellan slutet på mars och början på april återvänder de från sina övervintringsplatser i Afrika. De intar ett visst område och fiskar i sina välkända vatten. De har vant sig vid att bli utfodrade. Ungarna är flygfärdiga i början på augusti. Hanarna brukar stanna kvar till september för att mata sina ungar. Honorna påbörjar då flytten söderut. Fiskgjusarna stannar i området till mitten eller slutet av september.

Övriga arter
Även fiskmåsar och tärnor flyger ofta förbi. Under våren och sommaren är följande arter mest förekommande: svarttärna, dvärgmås och ibland skräntärna. De vanligaste arterna är: havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås. Dessutom häckar mängder av storskarvar och gråhägrar i området.